COLLECTIEVE ZORG WORDT BEDREIGD
MAAR FOVIG GELOOFT IN
‘VRIJPLAATSEN VOOR VERSCHIL’

Welkom op deze ledendag. De organen voor collectief overleg zijn duidelijk gevuld met geëngageerde ervaringsdeskundigen.
Beste mensen, jullie doen prachtig werk. De gebruikers van collectieve zorg rekenen op jullie. Jullie zijn hun volwaardige vertegenwoordigers. En ook FOVIG kan niet zonder jullie. De plaatselijke organen voor collectief overleg zijn inspiratie en toetssteen, voor wat FOVIG uitdraagt.
Duizendmaal dank daarvoor.

Maar niet alles is hoopvol. Er zijn groepen in onze samenleving, activistische groepen met onwrikbare standpunten, die het collectieve aanbod van de zorgaanbieders volledig willen opzijschuiven. Zij gebruiken daarvoor argumenten die verwijzen naar toestanden van tientallen jaren geleden.

Die groepen zien enkel het individu. Ze herleiden de zorgvraag tot de verzameling van de allerindividueelste verwachtingen. Hun stelling van zelfredzaamheid, eigen regie, eigen kracht en onafhankelijkheid gaat voorbij aan de zorgontvangers waarvoor FOVIG staat. Heel wat mensen met een verstandelijke handicap, met een meervoudige handicap of met een complexe zorgvraag passen niet in die stelling.

Tegenover de slogan van die groepen: ‘iedereen gelijk’, vragen we zorgvuldige aandacht voor de ‘wereld van het verschil’. En in die wereld van verschil zijn er het netwerk, de mantelzorgers, de vertegenwoordigers, de vertrouwenspersonen, de bewindvoerders die namens de persoon met een handicap spreken. Zij doen dat vanuit eerlijke aandacht voor kwaliteit en ‘goed leven’. Ook wanneer zelfredzaamheid, eigen regie, eigen kracht en onafhankelijkheid in kleine of grote mate ontbreekt.

Beste mensen, jullie vertalen dan wat moet vertolkt worden. En jullie doen dat heel goed, met overtuiging en inzet.

HIERVOOR ZAL FOVIG ZICH INZETTEN

[Eén]

Ons uitgangspunt is helder. De persoon met een handicap, al dan niet via zijn ‘vertolker’,  kiest in vrijheid de aard en de omgeving waarin het ‘goed leven’ zal waargemaakt worden. Collectieve zorg is daarbinnen een kostbare vorm van zorg, ondersteuning en ontplooiing.
Daarvoor zal FOVIG zich inzetten.

[Twee]

We willen co-creatief aan de slag met de zorgaanbieders en samen met hen een omgeving creëren die nadrukkelijk vanuit de zorgontvangers is opgebouwd. Die omgeving moet niet per se een spiegelbeeld zijn van de maatschappij.
Persoonlijke verbinding, beleving en deelname zijn de maatstaven om het succes van het ‘goed leven’ te meten.
Daarvoor zal FOVIG zich inzetten.

[Drie]

FOVIG draagt bij aan het uitbouwen van medezeggenschap. Dat gebeurt onder meer via het collectief overleg. We zien dat inspraakorgaan als de wegbereider, de bewaker en de vernieuwer van brede medezeggenschap: over alle onderwerpen, op alle plekken en op alle niveaus.
Daarvoor zal FOVIG zich inzetten.

[Vier]

Je kan niet voorbij aan de vele positieve aspecten van collectieve aanpak. Het is daar dat de gebundelde expertise bereikbaar is, zeker bij complexe zorg. Zorgaanbieders bouwen professionele kennis op en delen die.

[Vijf]

Collectieve zorg geeft ook antwoord op vragen die individueel niet opgelost geraken.
Het biedt ademruimte voor het netwerk en de mantelzorgers.
Collectieve zorg helpt ook het isolement te doorbreken en biedt garanties voor continuïteit.
Daarvoor zal FOVIG zich inzetten.

[Zes]

FOVIG ziet collectieve zorg als een onmisbaar, warm en waardevol onderdeel van de inclusieve samenleving. Wij geloven dat solidariteit duurzamer en robuuster is dan individuele onafhankelijkheid.
Daarvoor zal FOVIG zich inzetten.

DAT MOET TOCH MOGELIJK ZIJN

FOVIG kan dit niet alleen. We roepen de zorgaanbieders op om met FOVIG aan de slag te gaan.

[Eén]

FOVIG vraagt van de zorgaanbieders nog steviger aandacht voor meer, doeltreffende en op maat gemaakte methodes om de medezeggenschap van de zorgontvangers zuiver en zichtbaar in te zetten.
Dat moet toch mogelijk zijn?

[Twee]

We vragen de zorgaanbieders om aandacht te tonen voor elke gebruiker, met respect voor de verschillen en vanuit diens eigen capaciteiten en waarden.
Dat moet toch mogelijk zijn?

[Drie]

We verwachten van de zorgaanbieders dat ze bouwen aan eigentijdse plekken voor solidariteit èn met een geïndividualiseerde aanpak. Zo ontwikkelen we samen een omgeving waar persoonlijke en toekomstgerichte ontplooiing voorop staat.
Dat moet toch mogelijk zijn?

[Vier]

We vragen de zorgaanbieders om voluit in te zetten op een ‘goed leven’. Er is nood aan voortdurende openheid voor wie – door een complexe problematiek – afgesloten van de buitenwereld lijkt te functioneren.
Dat moet toch mogelijk zijn?

FOVIG ziet onmetelijke mogelijkheden in het ontwerpen van nieuwe omgevingen voor collectieve zorg. Ik noem het graag vrijplaatsen, plaatsen voor vrijheid. Voor de vrijheid van het verschil.
Daar gaat FOVIG voor. Daar gaan jullie voor.
Met heel veel goesting.

Denken jullie mee?

GEORGES GOFFIN
Sint-Michiels Brugge
12 oktober 2024

 

Klik hier voor een afdrukbare versie

Vraag het aan Fovig