22 sep 2021

MEDISCHE ZORG EN VERSTANDELIJKE HANDICAP | ONDERZOEK

Auteur: Fovig

Ben je mantelzorger of naaste van een persoon met een verstandelijke handicap en begeleid je hem/haar naar medische afspraken of een ziekenhuisbehandeling? Hebben jullie beiden moeilijkheden ondervonden ten gevolge van de handicap van het familielid bij medische consultaties, tandartsafspraken, geplande of ongeplande ziekenhuisopname?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) is geïnteresseerd in uw ervaring en die van uw familielid met een verstandelijke handicap.

Waar gaat het over?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voert momenteel een onderzoek uit naar de verbetering van de toegang tot zorg voor personen met een verstandelijke handicap. Zij nodigen personen met een verstandelijke handicap en hun familieleden uit om deel te nemen aan deze studie om hun mening te weten te komen. Gezien de huidige epidemische situatie zal deze deelname online plaatsvinden tijdens een video-interview met de onderzoeker, waarbij de persoon met een verstandelijke handicap wordt vergezeld.

Hierbij concentreert men zich op het identificeren van de factoren die de toegang tot de zorg vergemakkelijken en belemmeren in de volgende situaties:

  • In een noodsituatie (waarbij dringende medische hulp nodig is)
  • Tijdens een consult in het kader van een chronische behandeling (anders dan de handicap)
  • Tijdens een preventief onderzoek (screening, controle-bezoek)

Deze interviews zullen de kennis van het onderzoeksteam aanvullen om op Belgisch niveau aanbevelingen te formuleren om de huidige situatie te verbeteren.

Wie mag deelnemen?

Je komt in aanmerking voor het onderzoek als de persoon die je begeleidt een licht verstandelijke handicap heeft en ‘ja’ het antwoord is op elk van de volgende vragen:

  • Is de persoon met een verstandelijke handicap ten minste 18 jaar oud?
  • Spreken jullie beiden Nederlands?
  • Heb je een computer of een tablet waarmee u kunt videobellen?
  • Begeleid je de persoon met een verstandelijke handicap in een niet-professionele hoedanigheid?

Er wordt een opname van de interviews gemaakt als je daarmee instemt. De antwoorden zullen anoniem worden geanalyseerd. Je naam of een andere verwijzing naar een persoon zal nooit worden vermeld in een publicatie.

Om aan dit onderzoek deel te nemen, kun je je telefonische aanmelden op 02 287 33 47 of je gegevens achterlaten op [email protected], ter attentie van Céline Ricour en Anja Desomer.

 

Vraag het aan Fovig